donderdag 23 juni 2011

Feestjes en permacultuur

Deze week is een druk weekje. Van het weekend zijn we met de vrienden naar Saakhu gegaan waar Ben werkt. Hij is geen VSO-er maar in dienst van een Nederlandse NGO (stichting Veldwerk) die onder andere sustainable farming stimuleert onder de bevolking en een weeshuis runt. Allereerst wordt alle benodigde energie zelf opgewekt met waterkracht, zonne-energie, biogas en daar komt nog windenergie bij zodat ze altijd energie hebben. Maar fascinerender is dat hij de farm runt volgens permacultuur principes. Dat betekent dat door de juiste combinatie van planten en omgeving een optimaal ecosysteem wordt gecreëerd waardoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn of bemesting nodig is. Hierdoor worden verschillend soorten groente verbouwd wat het risico van een slechte oogst ook nog eens spreidt. Echt fascinerend! Ik ga mijn vader overhalen om ook een stukje permacultuur te introduceren in zijn tuin.

Afgelopen dinsdag hebben we met z’n tweeën Linda’s verjaardag gevierd. We zijn uit eten geweest in een luxe Frans restaurant waar we biefstuk, kwartels en een kaasplankje gegeten hebben. Smaakte erg goed! Daarna lekker een waterpijp gerookt in een relaxte kroeg met live muziek. Linda heeft daar nog het leven van straalbezopen Nepalees gered. De jongen lag buiten bewustzijn in zijn eigen braaksel terwijl zijn vrienden de kots van zijn gezicht en kleren afveegde en hem koele lucht toe wapperde. Linda kon nog voorkomen dat de jongen in zijn eigen braaksel stikte. Ze introduceerde zichzelf als iemand die “into First aid” is en legde de jongen in de stabiele zijligging. Volgens mij dachten de jongens dat zij een arts was, we werden in ieder geval hartelijk bedankt voor Linda’s vakkundige hulp.

Gisteren zijn we wezen eten bij de huisbaas en (een deel van) zijn familie. Echt lieve mensen. Zij had (erg) lekker Nepalees eten gemaakt en speciaal voor ons bier in huis gehaald. Linda had voor het diner een appeltaart gebakken die goed werd onthaald.
Het is een moderne gastvrije familie met een vrijgevochten dochter die goed Engels kan. Ze heeft echt mazzel gehad als je het vergelijkt met de huisbazen van andere VSO-ers, waar je bijvoorbeeld de huisbazin de hele tijd om je heen tippelt, zich bemoeit hoe en wat voor eten je maakt en het niet goedvindt als je te laat thuis komt!

Vanavond gaan we deelnemen aan de expat pubquiz en als het goed is een fles wijn winnen. Vrijdag vieren we Linda’s verjaardag met de VSO-ers met een BBQ bij ons thuis. Jullie horen nog wel hoe het is geweest. Tot slot wil ik nog delen dat ik met de fiets bijna een koe had aangereden (heiligschennis). Het is gebruikelijk dat je belt wanneer je in nauwe steegjes de bocht om fietst, maar die koe luisterde niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten